Když se řekne Hořice, většině z nás se asi na první dobrou vybaví slavné trubičky. Ve městě a jeho okolí se vyrábějí už od počátku devatenáctého století. Recept na ně prý jedné místní hospodyni během napoleonských válek prozradil zraněný francouzský voják, o kterého se starala. Dokonce se traduje, že to byl kuchař samotného císaře. Sladká pochoutka kdysi zachutnala i manželům Kubištovým. Dokonce natolik, že se rozhodli dělat trubičky ve velkém. Upéct křehkou oplatku, stočit ji do požadovaného tvaru a naplnit lahodným krémem ovšem není žádná legrace. Jak to šlo, nebo spíš nešlo, Ivetě Toušlové, můžete vidět ve čtvrtém díle našich toulek za rodinným stříbrem tentokráte z Královéhradeckého kraje. Už dnes, v pátek 2. srpna v 18.25 na ČT 1 nebo v archívu na ivysilani.cz. „Tak se na ty mé hokusy pokusy nezapomeňte podívat. Myslím, že se dobře pobavíte“, dodává Iveta Toušlová